ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ І ЗНОСОСТІЙКОСТІ ПЛАЗМОВИХ ПОКРИТТІВ НА ОСНОВІ ІНТЕРМЕТАЛІДУ Fe-Al - Мурашов, А. П.; Вігілянська, Н. В.; Грищенко, О. П.; Ющенко, А. О.; Горбань, В. Ф. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Наведено дослідження механічних характеристик та абразивної стійкості плазмових покриттів на основі інтерметаліду Fe-Al. Покриття отримували методом плазмового напилення з використанням порошків на основі алюмініду заліза систем Fe3Al, Fe-AlMg та Fe-TiAl, отриманих методом механохімічного синтезу. Механічні характеристики (твердість та модуль пружності) покриттів визначали методом мікроіндентування. Встановлено, що твердість покриттів лежить у межах 2,9…5,4 ГПа, модуль пружності — 80…100 ГПа. Показано, що газоабразивна стійкість всіх випробуваних покриттів за кімнатної температури перевищує в 1,4…4,3 раза зносостійкість сталі Ст3; при терті об нежорстко закріплені абразивні частинки стійкість покриттів перевищує стійкість сталі Ст3 у 2,1…3,8 раза. В умовах газоабразивного зношування за температури 550 °С стійкість покриттів Fe3Al, Fe-AlMg та Fe-TiAl перевищує стійкість сталі Ст3 у 2,2…3,1 раза; стійкість покриттів Fe3Al і Fe-TiAl за цих умов перевищує стійкість теплостійких сталей в 1,2…1,5 раза. У всіх випадках найбільшу зносостійкість має покриття Fe3Al, що пов’язано з його низькою пористістю та малим вмістом крихких фаз у покритті. Оцінка взаємозв’язку механічних властивостей покриттів зі зносостійкістю показала, що зносостійкість покриттів підвищується зі збільшенням їх модуля пружності. На підставі проведених досліджень показано можливість використання покриттів на основі Fe-Al для захисту та зміцнення деталей та конструкцій, що працюють в умовах абразивного зношування за температур від 20 до 550 °С.