АЛГОРИТМИ ВИМІРЮВАННЯ ЧАСТОТИ КАДРОВОЇ РОЗГОРТКИ МОНІТОРІВ ДЛЯ ЧАСТОТНО-ВИБІРКОВОГО ПРИДУШЕННЯ КАНАЛІВ ВИТОКУ ІНФОРМАЦІЇ - Євграфов, Д. В.; Яремчук, Ю. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Для відомої типової моделі сигналів витоку у вигляді послідовності пікселів, горизонтальних та вертикальних бланк-імпульсів розглянуто відмінності у частотах кадрової розгортки для різних типорозмірів екранів моніторів на рідинно-кристалічних структурах та відеокарт моніторів персональних обчислювальних машин. Обґрунтовано точність, з якою має вимірюватися частота кадрової розгортки екрану монітора задля формування якісної шумової завади, здатної придушити інформативні складові сигналів витоку через побічні випромінювання. Розглянуто реальні спектри побічних електромагнітних випромінювань з екранів моніторів на рідинно-кристалічних структурах в короткохвильовому діапазоні частот та особливості вимірювань спектроаналізаторами Rohde & Schwarz FPH частотних характеристик спектрів. Для досягнення необхідної точності вимірювання частоти кадрової розгортки запропоновано вимірювання частот гармонік з максимальними амплітудами на різних ділянках частот, і оброблення результатів. Знайдено розрахункові вирази для обробляння виміряних на ділянках центральних частот витоку інформації з метою набагато точнішого оцінювання частоти кадрової розгортки моніторів на рідинно-кристалічних структурах. Обґрунтовано послідовність дій для оцінювання частоти кадрової розгортки моніторів на рідинно-кристалічних структурах. Отримано алгоритм дій, який полягає у визначенні нижніх і верхніх значень номерів гармонік, що відповідають оцінкам центральних частот, розрахунку оцінки частоти кадрової розгортки і розрахунку точності оцінки. Якщо розрахована оцінка точності є меншою за раніше обґрунтовану, то підсумовуємо, що вимірювання частоти кадрової розгортки задовільне. В разі необхідності для отримання точніших результатів збільшують кількість досліджуваних частотних ділянок. Розглянуто практичне використання отриманих виразів для оброблення даних на тридцяти двох ділянках частот, і визначено про задовільні результати щодо точності вимірювання частоти кадрової розгортки за використання звичайного режиму вимірювання спектроаналізатора.