МЕТОДИКА ОЦІНКИ ВПЛИВУ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ДОВКІЛЛЯ НА ПОШИРЕНІСТЬ ХВОРОБ НАСЕЛЕННЯ РАЙОНІВ РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Варжель, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Викладені матеріали щодо методики оцінки впливу показників якості довкілля на поширеність і захворюваність населення агросфери області. Стан довкілля на період 2018 року характеризувався: в області та районах зони Полісся наявністю викидів забруднювальних речовин в атмосферу — від 1,6 до 7 кг/особу, невідповідністю якості питної води вимогам ДСПіН 2.2.4-171-10 за хімічними — від 11,4 до 33,5 % та мікробіологічними показниками — від 19,3 до 44 %, вмістом Цезію-137 в ґрунтах — від 0,06 до 0,94 Кі/км2; у зоні Лісостепу наявністю площ лісів — від 17 до 25 %, викидів забруднювальних речовин в атмосферу — від 1,9 до 47,7 кг/особу невідповідністю якості питної води нормативам ДСПіН 2.2.4-171-10 за хімічними — від 12,6 до 36,6 % та мікробіологічними показниками — від 13,6 до 32,2 %, виділенням радону з поверхні ґрунту — від 28 до 89 мБк/(м2× с). Зазначені відмінності у стані довкілля районів Рівненської області обумовили диференціацію поширеності хвороб серед населення. Рекомендовано оцінювання впливу показників якості довкілля на поширеність хвороб і захворюваність населення здійснювати за етапами: перший — формулювання проблеми, збір бази даних; другий — унормування базових показників поширеності хвороб у шкалу від 0 до 1 з використанням cпадаючих парабол; на третьому проводяться розрахунки показників екологічної безпеки за окремими видами хвороб; на четвертому — оцінювання екологічної безпеки по районах і агросфері області; на п’ятому — встановлюють рівень впливу окремих стимуляторів і дестимуляторів на поширеність хвороб і захворюваність населення. Установлено, що поширеність та захворюваність населення по районах і області та смертність малюків до 1-го року, народжених живими, значною мірою, від дуже слабких до помірних зв’язків, зумовлюється показниками якості довкілля, а саме: стимуляторами — площею лісів і лісовкритих площ, рухомих форм цинку; дестимуляторами — величинами густини потоку радону і викидів у атмосферу забруднювальних речовин; показниками невідповідності якості питної води нормативам. Пропонується для розрахунків кількісних і якісних показників екологічної безпеки агросфери області за поширеністю хвороб органів дихання, травлення, систем кровообігу, новоутворень, смертності малюків до 1-го року, використовувати залежності, які мають вид спадних парабол другого порядку від min — 0 до max, встановленого для обласного рівня.