ОЦІНКА ПОТОКІВ НЕБЕЗПЕЧНИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ - Іщенко, В. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Небезпечні компоненти, хоч і складають невелику частку побутових відходів, є найпроблемнішою фракцією, яка потребує спеціальних методів і засобів поводження і через свою токсичність створюють значну небезпеку для довкілля та людини. Серед небезпечних побутових відходів найпоширенішими є батарейки, люмінесцентні лампи, мийні засоби, фарби, відходи електричного та електронного обладнання. В Україні дані щодо утворення цієї категорії відходів є дещо суперечливими, оскільки підприємства і організації подають у Державну службу статистики України відомості щодо утворення всіх категорій відходів, а статистичні дані щодо вмісту небезпечних компонентів у побутових відходах відсутні. Їх обсяг оцінюється в 0,5…3 тис. тонн/рік. Проаналізовано дані Державної служби статистики України та визначено кількість утворених в комерційному секторі відходів, які можуть бути віднесені до небезпечних побутових відходів. Так, спостерігається стабільне зменшення обсягів небезпечних побутових відходів майже вдвічі за останні 4 роки, найбільше — по електричним побутовим приладам (в 6 разів). При цьому обсяги утворення деяких категорій відходів — засобів хімічного захисту рослин (пестицидів); харчових олій та жирів; забруднених пакувальних і фільтрувальних матеріалів та захисного одягу; медичного обладнання та інструментів; медичних інфекційних відходів, — навпаки зростали. З небезпечних компонентів найбільше утворюється непридатного обладнання та приладів, батарей та акумуляторів, відходів добрив, медичних відходів та харчових олій і жирів, люмінесцентних ламп та інших ртутьвмісних відходів. Частка небезпечних побутових відходів в Україні оцінена на рівні 0,03…0,1 % або 0,24 кг/рік на 1 особу, з урахуванням комерційного сектора — 0,13…0,26 % (до 0,74 кг/рік на 1 особу), що є на порядок менше ніж у інших країнах. Це може свідчити про занижені дані через неефективність системи обліку відходів і значно більші реальні обсяги утворення небезпечних побутових відходів. Динаміка утилізації небезпечних побутових відходів є позитивною (збільшення у 5 разів за останні роки), однак вона досягається майже виключно за рахунок утилізації свинцевих батарей, фармацевтичних препаратів, медичних інфекційних відходів, медичних приладів та інструментів.