МІКРОПРОЦЕСОРНА РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАСОБУ ДЛЯ ДІАГНОСТУВАННЯ ОБМОТОК СИЛОВОГО МАСЛЯНОГО ТРАНСФОРМАТОРА - Паланюк, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Силові масляні трансформатори є важливим компонентом електроенергетичної інфраструктури. Моніторинг стану обмоток силових масляних трансформаторів сприяє запобіганню їх передчасного виходу з ладу та значних пошкоджень обмоток, ремонт яких потребує значних фінансових витрат. Наявні засоби періодичної перевірки стану обмоток силового трансформатора є недостатньо ефективними. В роботі акцентовано увагу на підходи до аналізу оцінки ресурсу ізоляції обмоток силового трансформатора. Запропонована автором математична модель дозволяє здійснювати оцінку стану ізоляції обмоток силового трансформатора в умовах короткочасних та довготривалих впливів на стан ізоляції. Це дослідження спрямоване на розробку мікропроцесорного засобу для діагностування обмоток силового масляного трансформатора за тепловим старінням відповідно до запропонованої математичної моделі. Мікропроцесорна реалізація дозволяє спростити використання запропонованої математичної моделі, оскільки всі обчислення відбуваються в автоматичному режимі. Запропонований підхід не вимагає значних капіталовкладень і відповідає вимогам швидкодії. Розроблений засіб може бути рекомендований для використання енергетичними компаніями в задачах діагностування силових масляних трансформаторів, який може інтегруватись в систему моніторингу всього електроенергетичного обладнання розподільного пристрою електростанції або підстанції. Це зменшить витрати на технічне обслуговування силового електрообладнання.