ВИКОРИСТАННЯ ГЛИНИСТИХ СОРБЦІЙНИХ МАТЕРІАЛІВ В ТЕХНОЛОГІЯХ ВИРОБНИЦТВА КАУЧУКІВ - Сакалова , Г. В.; Крикливий, Р. Д.; Трач, І. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Розглянуто питання підвищення рівня екологічної безпеки очищення стічних вод промислового виробництва від іонів важких металів шляхом використання природного та модифікованого бентоніту. Проведено дослідження використання відпрацьованого бентоніту в процесах наповнення полімерів. Метою роботи є дослідження впливу наповнювачів на хід зшивання та функціональні властивості вулканізованих еластомірних сумішей. Випробувані композиції включали хлоропреновий каучук і хлорсульфований поліетилен. Як речовину для зміцнення використано нанонаповнювачі. Як нанонаповнювач використано монтморилоніт, та відпрацьований монтморилоніт, насичений іонами купруму. Отримані значення об’ємного рівноважного набухання вказують, що суміші CR/SBR/Cu2O, які містять додатково іони купруму у наповнювачі, більш зшиті та менше набухають в толуені. За результатами фізико-механічний випробувань та досліджень полімерів після термоокислювального старіння визначено, що варіант 4 ближчий за значеннями до варіанта 3 (для наповнення використано невідпрацьований модифікований монтморилоніт). Апріант зразків 4, що містить відпрацьований бентоніт у кількості 5 м.ч., отримав найвище значення модуля пружності ΔG’= 1,971 МПа, тобто має найрозгалуженішу структуру наповнювача. Всі виготовлені матеріали CR/SBR/Cu2O, належать до негорючих матеріалів, про що свідчать значення кисневого індексу, які перевищують 30 %.