ДИНАМІКА КІЛЬКОСТІ ПОЛІГОНІВ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ В УКРАЇНІ, ЯКІ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ НОРМАМ - Березюк , О. В.; Лемешев, М. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Лише протягом 1999―2014 років в Україні майже в 2 рази зросла площа перевантажених та більше ніж в 3,1 рази полігонів і сміттєзвалищ, які не відповідають нормам екологічної безпеки. Тому визначення регресійної залежності, що описує динаміку кількості полігонів твердих побутових відходів в Україні, які не відповідають нормам, для вирішення проблеми поводження з твердими побутовими відходами є актуальною науково-технічною задачею. Розв’язання цієї задачі і є метою дослідження. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором адекватнішого виду функції із 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівняння регресії здійснювалось методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", яка захищена свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватну регресійну залежність, що описує динаміку кількості полігонів твердих побутових відходів в Україні, які не відповідають нормам. Побудовано графічну залежність, що описує динаміку кількості полігонів твердих побутових відходів в Україні, які не відповідають нормам, та дозволяє наглядно проілюструвати цю динаміку, показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що в Україні кількість полігонів твердих побутових відходів, які не відповідають нормам у 2016―2020 роках спадала за гіперболічною залежністю. Спрогнозовано, що до 2030 року кількість полігонів твердих побутових відходів в Україні, які не відповідають нормам, за існуючих темпів спадання, скоротиться до 759 одиниць.