АНАЛІЗ ПОРУШЕНИХ ЗЕМЕЛЬ КАР’ЄРУ «ПІВДЕННИЙ» КОСТЯНТИНІВСЬКОГО РАЙОНУ ДЛЯ ЇХНЬОЇ ПОДАЛЬШОЇ РЕКУЛЬТИВАЦІЇ ТА ЦІЛЬОВОГО ОСВОЄННЯ - Байкалов, Я. Ю.; Кутняшенко, О. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Негативним наслідком діяльності кар’єру є порушення природного екологічного балансу в навколишньому природному середовищі, яке проявляється у: 1) скороченні площ земельних угідь за рахунок відведення їх для розробки кар’єру; 2) незначній зміні характеру водного режиму і хімічного складу підземних вод; 3) порушенні ґрунтового покриву і зміні фізичних і хімічних якостей ґрунтів через неминучі переміщення і змішування різних порід; 4) зміні видового складу рослинності; 5) зміні рельєфу місцевості. Завданням сучасного природокористування є не тільки раціональне використання природних ресурсів, а й поліпшення або збереження історично сформованого навколишнього техногенного середовища. При цьому фонові показники стану техногенного середовища приймаються за гранично допустимі. Кар’єр «Південний» є важливою ланкою в технологічному циклі Південно-Східного рудника з видобутку вогнетривких глин. Реконструкція кар’єру викликана потребою видобутку корисної копалини в обсязі 200 тис. тонн на рік. Ведення гірничих робіт відповідно до технології відпрацювання ділянки та надійна робота допоміжних служб забезпечать збереження сталого (фонового) стану техногенного середовища на території площею понад 62 га. Таким чином, за дотримання технології видобутку корисних копалин і реалізації системи захисних заходів подальше відпрацювання кар’єру не завдасть будь-якої шкоди об’єктам навколишнього техногенного середовища і дозволить коректно вирішити такі основні завдання щодо: – розробки технологій зняття родючого шару ґрунту, його зберігання, транспортування і нанесення на рекультивовану поверхню; – складання календарного плану технічного етапу рекультивації та передачі рекультивованих ділянок для біологічної рекультивації; – розробки технології біологічної рекультивації.