МОДУЛЬНИЙ ГЕНЕРАТОР ШУМУ ДЛЯ БЛОКУВАННЯ ВИТОКУ АКУСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ - Сінюгін, В. В.; Катаєв, В. С.; Грицак, А. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Запропоновано пристрій для забезпечення захисту акустичної (мовної) інформації від несанкціонованого перехоплення на основі ефекту маскування звуку. Пристрій дозволяє блокувати витік мовної інформації шляхом створення шуму різних типів або їхньої суміші. Розроблений пристрій складається з апаратної та програмної частин, апаратна частина реалізована на мікроконтролерній платформі плат сімейства Arduino, програмну частину пристрою реалізовано за допомогою програмного середовища LabVIEW. Структура пристрою складається з генератора білого шуму, що створюєте суміш сигналу і шуму, вузькосмугового фільтра, який виділяє певну смугу частот з цієї суміші і формує квазігармонійний процес, модулятора, який модулює сигнал псевдовипадковою послідовністю та вихідного підсилювача, в якому сформований генератором шумовий сигнал, підсилюється, і в результаті може подаватись на активну акустичну систему для випромінювання у простір або на вібродатчик для перетворення у вібрації на поверхні. Реалізація елементів цього пристрою за допомогою засобів електронно-обчислювальної техніки та загальнодоступних компонентів робить його доступним, а також ефективним засобом для вирішення завдань технічного захисту інформації, що може забезпечити покращення систем захисту інформації на різних суб’єктах господарювання. Окрім цього пристрій відносно простий у налаштуванні і роботі для користувачів. Пристрій має можливість переконфігурації під інші відомі типи шумів, без додаткових витрат на систему захисту інформації, а це, зі свого боку, даватиме змогу використовувати його не тільки для захисту інформації, а й в освітньому та науковому процесах. Запропонований пристрій промодельовано у програмному середовищі для автоматизованого проектування, в результаті чого підтверджено його функціональність та здатність виконувати заявлені задачі. Можливість модульної побудови пристрою дозволяє забезпечити, окрім очевидного спрощення та зниження вартості виготовлення, також і відносну універсальність, а гнучкість програмного забезпечення — широкий спектр способів застосування на реальних об’єктах інформаційної діяльності. Розроблене програмне забезпечення дає можливість будувати пристрій за допомогою ЕОМ, мікроконтролерного блока, що апаратно реалізує генератор псевдовипадкових значень, та акустичних колонок.