МЕТОД ОПТИМІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНИХ МОДЕЛЕЙ МАСШТАБОВАНИХ У ПРОСТОРІ АНАЛІТИЧНИХ ВЕБ-СИСТЕМ ЗА КРИТЕРІЄМ ПОВНОТИ ЇХНЬОЇ ТОПОЛОГІЧНОЇ СПОСТЕРЕЖУВАНОСТІ - Мокін, В. Б.; Крижановський, Є. М.; Лучко, А. М.; Білецький, Б. С.; Жуков, С. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Розглянуто питання оптимізації інформаційних моделей масштабованих у просторі аналітичних веб-систем за критерієм повноти їхньої топологічної спостережуваності. Охарактеризовано створену раніше, за участі частини співавторів, інформаційну технологію аналізу та оптимізації топологічної спостережуваності багатозв’язних геоінформаційних систем, тобто — оптимізації моделі системи у вигляді біхроматичного графа, яка дозволяє за довільних вхідних змінних отримати значення змінних стану чи поточних параметрів режиму системи або забезпечує достатність інформації про поточний стан для синтезу закону керування ним. У такому біхроматичному графі одні вершини є змінними, а інші — залежностями між ними. У цій технології введено критерій спостережуваності, який може приймати значення від 0 до 1 і порівнювати різні моделі за рівнем їхньої спостережуваності та оптимізувати їх, вибираючи найспостережуваніший варіант. Запропоновано яким чином таку формалізацію моделі і цю технологію можна поширити на формалізацію масштабованих у просторі аналітичних веб-систем. А тоді запропоновано новий метод оптимізації інформаційних моделей таких систем за критерієм повноти їхньої топологічної спостережуваності, який дозволяє здійснити аналіз повноти цієї спостережуваності як на кожному рівні масштабування у просторі, на яких планується виконувати аналітичні операції у проєктованій веб-системі, так і для всієї системи загалом. Запропоновано оптимізовувати модель, за рахунок введення додаткових вершин-змінних і вершин-залежностей між різними рівнями. Тобто, за відсутності даних чи залежностей на певному рівні системи, іноді можна їх отримати з даних чи залежностей іншого рівня, і — навпаки, що підвищить спостережуваність системи в цілому. Метод дозволяє аналізувати рівень топологічної спостережуваності і аналізувати його вже після оптимізації. За результатами такого аналізу з’являється можливість введення програмних обмежень у функціональності веб-системи, щоб уникнути появи запитів чи залежностей, не забезпечених даними чи залежностями, з яких їх можна було б отримати, через неповну топологічну спостережуваність окремих (чи всіх) рівнів системи. У роботі продемонстровано роботу методу на прикладі розроблення автоматизованої веб-системи розрахунку і прогнозування водогосподарського балансу басейну Дністра. Застосування розробленого підходу на етапі проектування цієї системи забезпечило уникнення появи запитів чи залежностей, не забезпечених даними. Систему розроблено та успішно впроваджено. Розроблений метод оптимізації інформаційних моделей масштабованих у просторі аналітичних веб-систем за критерієм повноти їхньої топологічної спостережуваності може бути застосований для аналізу та проєктування систем, які відображають дані навколишнього середовища чи інфраструктури, розподілені у просторі та мають кілька рівнів деталізації. Це можуть бути кадастрові системи, системи моніторингу стану довкілля тощо.