МОДЕЛЮВАННЯ РОБОТИ ГРУПИ РЕАГУВАННЯ НА ІНЦИДЕНТИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ ЗРОСТАННЯ ІНТЕНСИВНОСТІ КІБЕРАТАК - Дьогтєва, І. О.; Шиян, А. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Моделювання функціонування групи реагування на інциденти інформаційної безпеки (ГРІІБ) та прийняття в них рішень саме в процесі протидії кібератакам вимагає одночасного використання параметрів та характеристик, які, з одного боку, характеризують безпосередньо кібератаки та їх розгортання у часі, а, з іншого — вимагають врахування параметрів та показників, які характеризують діяльність спеціалістів в умовах стресової ситуації. Діяльність ГРІІБ полягає у протидії кібератакам, метою яких є дестабілізація соціального стану суспільства шляхом розповсюдження шкідливої інформації. В роботі побудована модель для опису особливостей функціонування ГРІІБ з урахуванням впливу параметра підвищення інтенсивності потоку інцидентів інформаційної безпеки на якість аналізу функціонування цієї системи в реальному часі, використовуючи функції реагування на порушення інформаційної безпеки. Особливістю побудованої моделі є те, що вперше враховано режим перевантаження, тобто враховано вплив введеного параметра підвищення інтенсивності ідентифікації подій інформаційної безпеки. Виявлено умови, за яких здійснюється перехід ГРІІБ до режиму, який не відповідає достатньому критерію ергодичності, коли група не здатна буде ефективно справлятися з розгортанням кібератак у часі. Проведено імітаційне моделювання діяльності ГРІІБ та показано наявність переходу до режиму, породженого відсутністю ергодичної властивості функціонування системи, за зміни параметра підвищення інтенсивності ідентифікації подій інформаційної безпеки. Отримані результати дозволяють прогнозувати появу режиму перевантаження, породженого відсутністю ергодичної властивості функціонування системи, в умовах якого діяльність такої ГРІІБ перестає бути ефективною. Це дозволяє задавати певні порогові величини для часу ефективної діяльності цієї ГРІІБ під час кібератаки. В результаті наявну сукупність ГРІІБ можна характеризувати певними кількісними показниками, які характеризують час ефективної діяльності ГРІІБ в залежності від ідентифікованих характеристик кібератаки. На основі розробленої моделі можуть бути розроблені нові методи протидії кібератакам, які будуть базуватись на ідентифікації потрібних характеристик часового розгортання інциденту кібербезпеки та на їх основі перенаправлення управління від однієї ГРІІБ до іншої в процесі розвитку інциденту. Для цього потрібно буде створити базу даних з потрібними характеристиками для тих ГРІІБ, які можуть бути залучені до процесу протидії кібератакам.