ДОСЛІДЖЕННЯ ТЕПЛООБМІНУ В ОБ’ЄМІ ДВОФАЗНОЇ РІДИНИ ЗА УМОВ ВИМУШЕНОЇ ЇЇ КОНВЕКЦІЇ - Власенко, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2022)
Відома доцільність використання методів регулярного теплового режиму за умов нестаціонарних теплових процесів в системі «навколишнє середовище — тверде тіло (набір твердих тіл)» для визначення теплофізичних параметрів твердих тіл та інтенсивності тепловіддачі. Метою дослідження є встановлення можливості існування регулярного теплового режиму під час охолодження чи нагрівання двофазної рідини (фугату) в тонкостінній циліндричній посудині за вимушеної її конвекції. Досліджено теплообмін в умовах як охолодження, так і нагрівання двофазних рідин за вимушеної конвекції стосовно можливості реалізації регулярного теплового режиму. Експериментально встановлено, що на проміжку часу, в якому досліджено охолодження (нагрівання) фугату за умов його вимушеної конвекції у внутрішній тонкостінній посудині, має місце лінійна залежність, яка характерна для регулярного теплового режиму в твердому тілі. Отримані експериментальні дані встановлюють доцільність застосовування теорії регулярного теплового режиму для визначення інтенсивності теплообміну до двофазних рідин під час охолодження (нагрівання) в умовах вимушеної конвекції. Подані результати розрахунку темпу охолодження (нагрівання), коефіцієнтів тепловіддачі. Встановлено існування регулярного теплового режиму в двофазній рідині. Експериментальні і теоретичні дослідження проводяться для подальшого розвитку експериментально-розрахункового методу, потрібного для вивчення теплообміну середовищ з невідомою або частково відомою інформацією про теплофізичні властивості і реологічне поводження. Результати розв’язання задач теплообміну в обмеженому об’ємі двофазної рідини можуть бути використані для виконання реальних технологічних завдань утилізації відходів харчової промисловості.