ЗАСОБИ ОЦІНЮВАННЯ СТАВЛЕННЯ ПРОПАГАНДИСТА ДО ТЕКСТУ ЗВОРОТНОГО ПСИХОЛОГІЧНОГО ВПЛИВУ - Тарасенко, Я. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Розв’язано актуальну задачу підвищення ефективності оцінювання ставлення пропагандиста до тексту зворотного психологічного впливу, що дозволило звузити коло випадків застосування лінгвістичного експерименту до окремої категорії суб’єктивного семантичного простору пропагандиста та підвищити точність оцінювання для коригування подальшої стратегії протидії інформаційній пропаганді. Водночас вдосконалено процедуру комп’ютеризованого опитування інформанта для підвищення ефективності подальшого оцінювання. Удосконалено підхід факторного аналізу для підвищення точності інтерпретації результатів. Інтегровано методи семантичного інтеграла та семантичного диференціала на базі семантичного диференціала для звуження кола випадків використання лінгвістичного експерименту та можливості застосування в процесі подальшого додавання семантичного шуму. Таким чином, сукупність існуючих засобів оцінювання ставлення реципієнта до об’єкта, разом з методом семантичного інтеграла, семантичного диференціала та метод асоціативного експерименту адаптовано до конкретного виду лінгвістичного експерименту, а саме методу опитування інформанта в контексті використання сукупності комп’ютеризованих методів протидії інформаційній пропаганді в текстових даних. Для доведення ефективності роботи засобів оцінювання ставлення пропагандиста до тексту зворотного психологічного впливу та точності безпосередньої оцінювання, проведено низку позитивних та негативних лінгвістичних експериментів. Результати доводять високу ефективність та точність, а наявна похибка спричинена використанням лише засобів конструктивного інформаційно-психологічного впливу учасниками експерименту. Похибка нівелюється у разі використання засобів в реальних умовах протидії деструктивній пропаганді, на що і розрахована сукупність комп’ютеризованих методів протидії інформаційній пропаганді в текстових даних.