ШЛЯХИ ВІДНОВЛЕННЯ ТЕКСТОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ, ПРЕДСТАВЛЕНОЇ У ВИГЛЯДІ ЛОГІКО-ЛІНГВІСТИЧНОЇ МОДЕЛІ - Вавіленкова, А. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Обґрунтовано актуальність вирішення проблеми пошуку змістовних зв’язків в електронних текстових документах з метою подальшого їх порівняння за змістом та удосконалення роботи систем виявлення плагіату. При цьому важливим етапом є оцінювання достовірності сформованих формальних моделей. Тому метою цієї статті є дослідження алгоритму автоматичного аналізу логіко-лінгвістичних моделей електронних текстових документів для відтворення текстової інформації, що об’єднує в собі основні властивості тексту та його складових частин, відображає основні взаємозв’язки між структурними компонентами. Логіко-лінгвістична модель текстового документу представляє собою впорядковану четвірку та масив логіко-лінгвістичних моделей речень природної мови, що входять до тексту. Автором запропоновано декілька шляхів відновлення текстової інформації, що відштовхуються від структури логіко-лінгвістичної моделі електронного текстового документу, яка містить лінгвістичну та семантико-синтаксичну складову. Описано схеми здійснення відновлення текстової інформації, вибрано комбінований спосіб, що передбачає аналіз семантико-синтаксичної складової паралельно з аналізом текстової бази, зокрема, її компоненти – множини пропозицій, що містить зв’язки між логіко-лінгвістичними моделями речень тексту електронного текстового документу. Розроблено алгоритм відновлення текстової інформації, представленої у вигляді формальної логіко-лінгвістичної моделі електронного текстового документу, описано його етапи. Всі кроки алгоритму продемонстровано на прикладі аналізу конкретної заданої логіко-лінгвістичної моделі фрагменту електронного текстового документу. Проведено експерименти щодо відновлення текстової інформації для текстів наукового стилю. Виявлено, що до основних факторів, що впливають на відновлення текстової інформації, належить зняття омонімії, а також різна інтерпретація синонімічних конструкцій та інваріантних форм логіко-лінгвістичних моделей речень природної мови.