АНАЛІЗ СУЧАСНОГО СТАНУ ТА ПЕРСПЕКТИВ КОРИГУВАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО БАЛАНСУ ПІДПРИЄМСТВ ГІРНИЧОДОБУВНОЇ ГАЛУЗІ - Сінчук , О. М.; Бойко, С. М.; Жуков, О. А.; Сьомочкін, А. Б.; Риков, Г. Ю. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Проаналізовано наявний стан енергетичного балансу підприємств гірничодобувної галузі та запропоновано послідовність подальшого впровадження джерел розосередженої генерації електроенергії, визначено пріоритетні напрямки зміни енергетичного балансу підприємств гірничодобувної галузі та факторів, що на них впливають, що дає можливість в подальшому зменшувати енергоємність виробленої продукції завдяки впровадженню потенціалу власних енергоресурсів підприємств на базі відновлюваних джерел енергії. Детально проаналізовано структуру енергоспоживання гірничодобувної галузі промисловості України, щоб визначити частку електричної енергії, яка споживається в галузі, відносно загального обсягу спожитої енергії. Звертаючи увагу на тенденції щодо декарбонізації світової енергетики, тобто поступову відмову від традиційних джерел енергії (викопних вуглеводнів: нафти, кам’яного вугілля, природного газу, торфу тощо) і активніше використання відновлюваних джерел енергії та впровадження сучасних інтелектуальних технологій у системи електроенергопостачання промислових підприємств, разом з підприємствами гірничодобувної галузі, енергетичний баланс зазначених підприємств має перспективу до змін як у відсотковому співвідношенні спожитих видів паливно-енергетичних ресурсів, так і в кількісному значенні, враховуючи нарощування власної генерації. Рекомендовано, вважати одними з перспективних напрямів розвитку енергетичного балансу підприємств гірничодобувної галузі використання гідроенергетики, вітрової та сонячної енергетики.