ЦИРКУЛЯРНА ЕКОНОМІКА ТА ТЕРМОХІМІЧНА КОНВЕРСІЯ ТВЕРДИХ ВІДХОДІВ - Коріненко, Б. В.; Худоярова, О. С.; Гура, К. Ю.; Ранський, А. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
В рамках циркулярної та класичної лінійної економіки розглянуто основні термохімічні методи переробки твердих побутових відходів (ТПВ). Проаналізовано переваги та недоліки кожного з методів, перспективність їх промислового використання, а також наявність світових лідерів як з розробки технологій переробки промислових та побутових відходів, так і з виробництва необхідного промислового обладнання. Показано, що індустрія переробки відходів в енергію (ПВЕ), тобто спалювання відходів, не відповідає критеріям безпеки для здоров’я людей та навколишнього середовища, що були задекларовані Комітетом з інноваційної діяльності, конкурентоспроможності і державно-приватного партнерства Економічної і Соціальної Ради ООН у надрукованих «Керуючих принципах заохочення проектів державно-приватного партнерства на благо людей в галузі перетворення відходів в енергію в інтересах розвитку економіки замкненого циклу». Показана можливість та ефективність використання газифікації відходів з використанням сучасних плазмових технологій в також використання низькотемпературного (350…490 °С) піролізу. Встановлено, що високотехнологічний метод газифікації відходів є найперспективнішим, адже дозволяє в рамках циркулярної економіки використовувати синтез-газ для отримання синтетичних бензину та олив, а також як вихідну сировину в органічному синтезі. Акцентується увага на декарбонізації переробки органічних відходів в рамках циркулярної економіки а також на необхідності в перехідний період нового енергетичного устрою інтеграції, а не сегрегації існуючих технологій, як на технічному, так і на комерційному рівнях. Показано, що декарбонізація переробки органічних відходів в рамках циркулярної економіки пов’язана в першу чергу зі скороченням об’ємів їх спалювання та переробки іншими технологічнішими методами.