ВПРОВАДЖЕННЯ РЕАГЕНТНОЇ УСТАНОВКИ ДЛЯ РЕГУЛЮВАННЯ КИСЛОТНОСТІ ОБОРОТНОЇ ВОДИ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБЛАДНАННЯ МЕТАЛУРГІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА - Ялова, А. М.; Бондар, Н. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Проаналізовані методи регулювання кислотності оборотної води теплоенергетичного обладнання металургійного підприємства. Зазначено, що впровадження реагентної установки для регулювання кислотності оборотної води є оптимальним методом. Встановлено, що застосування реагентної установки має значні переваги у порівнянні з ремонтом теплоенергетичного обладнання на яке впливають зміни властивостей води. Цей метод надійний, прогнозований, аналітичний. Проведено аналіз статистичної інформації, та оцінено динаміку змін потрібних відсотків хімічних реагентів для отримання показників зі значенням «норма» на підприємстві ПАО «Арселор Міттал Кривий Ріг». Систематизовано методи показника рН кислотності оборотної води для теплоенергетичного обладнання. Увага акцентована на досягненні нормативних показників за кількістю зважених речовин, для чого застосовується обробка оборотної води флокулянтами. Для зниження швидкості корозії і утворення на поверхні теплоенергетичного обладнання газоочищення плівки, яка перешкоджає корозії, застосовується обробка оборотної води антикорозійними інгібіторами. Встановлено, що перехід металургійних підприємств на метод регулювання показника рН кислотності оборотної води для теплоенергетичного обладнання за допомогою реагентної установки рекомендується впроваджувати по-перше: провівши аналіз на виявлення необхідності у автоматизації процесу (частому введені хімічного реагенту до циклу водопостачання), по-друге: готовність підприємства до великих капіталовкладень (реагентна установка та хімічні реагенти до неї є вартісними), по-третє: наявність регіонального представника для проведення сервісного обслуговування реагентної установки (реагентна установка є імпортною, тому можливість залучення спеціалістів до її обслуговування є обмеженою). Запропоновані технологічні рішення, які впливають на якісні показники води, а саме ефективність роботи пиловловлювача Доменної печі (ДП-9), ефектив ність роботи елементів газоочищення ГО-5, сировина і технологічне навантаження ДП-9. Проведені експериментальні лабораторні випробування комплексної обробки води системи охолодження ГО-5 ДП-9, в результаті яких встановлено розрахункову кількість 45 % розчину NaOH для доведення рН оборотної води до нормативних вимог не нижче 7,0. Необхідно 3,1 м3/добу NaOH, що становить 134 тони на місяць. Запропонований метод передбачає введення NaOH, флокулянтів та інгібіторів корозії, що дозволить знизити наявність зважених речовин з 150…200 мг/дм3 до 20 мг/дм3, підвищити показник рН води до 7 одиниць і вище. Це значно зменшить абразивний і хімічний знос обладнання ГО-5 ДП-9 і насосної станції цеху водопостачання, і, відповідно — збільшить термін служби теплоенергетичного обладнання і знизить витрати на ремонт цього обладнання.