АНАЛІЗ ОТРИМАНИХ ЧАСТОТНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СИЛОВОГО ТРАНСФОРМАТОРА ТА ВИЗНАЧЕННЯ ЙОГО ТЕХНІЧНОГО СТАНУ З ЇХНЬОЮ ДОПОМОГОЮ - Рубаненко, О. Є.; Рубаненко, О. О.; Грищук M. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
У виведених з експлуатації силових трансформаторів 10 кВ, які зберігаються на ремонтних майданчиках АТ «Вінницяобленерго», серед інших є і пошкодження обмоток та магнітопроводу, які можуть бути виявлені шляхом аналізу частотних характеристик трансформатора. Зразковим графіком частотної характеристики силового трансформатора, який застосовується в процесі діагностування, може бути графік, на якому показані середні значення коефіцієнта передачі тестового сигналу приладу FRAnalizer через силовий трансформатор для однотипних різних справних трансформаторів в залежності від частоти тестового сигналу. Враховуються лише ті результати вимірювань коефіцієнта передачі та лише така кількість вимірювань, за яких відхилення поточних значень не перевищує похибки FRAnalizer (2 %). Частота тестового сигналу, яку потрібно враховувати для виявлення дефекту, відповідає тій частоті, на якій відхилення значення коефіцієнта передачі частотної характеристики досліджуваного трансформатора відрізняється від значення коефіцієнта передачі (частотної характеристики, побудованої за середніми значеннями однотипних справних тран сформаторів) не менше ніж на 2 %. Визначення значення інформативної частоти, яка корелюється з дефектом, здійснюється шляхом власних спостережень та аналізу літературних джерел._На прикладі досліджуваного силового трансформатора типу ТМГ 1000/10 У1 встановлено його дійсний технічний стан. Проте, у діапазоні частот 6060…7010 Гц спостерігались стрибкоподібні відхилення, які пропонується попередньо вилучати з розрахунків, вважаючи їх промахами.