ВИБІР СИСТЕМИ ЖИВЛЕННЯ НИЗЬКОВОЛЬТНИХ ОДНОФАЗНИХ ЕЛЕКТРОПРИЙМАЧІВ ПОВІТРЯНИХ ЛІНІЙ НАПРУГОЮ 220/380 В - Романюк, Ю. Ф.; Соломчак, О. В.; Грабчук, Б. Л.; Савчин, О. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Двофазні трипровідні та однофазні двопровідні відгалуження від магістральних трифазних ліній є невід’ємними складовими трифазних чотирипровідних систем. Тому метою цієї роботи є вибір оптимальної системи живлення однофазних електроприймачів залежно від їх потужності та довжини відгалуження. Проведено порівняння одно-, дво- і трифазної систем живлення однофазних електроприймачів та отримані аналітичні вирази для визначення втрат потужності, втрати фазної напруги й перерізу проводів за допустимою втратою напруги за однакової сумарної активної потужності навантаження та рівномірного її розподілу між фазами. На підставі отриманих виразів проаналізовано, як змінюються сумарні втрати потужності, втрата напруги у фазних і нульовому проводах за різних систем живлення. При переході від трифазної чотирипровідної системи живлення однофазних електроприймачів до однофазної двопровідної чи двофазної трипровідної системи за однакової сумарної потужності навантаження та рівномірного навантаженням фаз з перерізами проводів, вибраних за допустимою втратою напруги, втрати потужності та втрата фазної напруги в лінійних відгалуженнях залишаються незмінними у зв’язку з відповідним зменшенням їх активних опорів. Показано, що інколи застосування однофазних та двофазних відгалужень дає економію провідникових матеріалів порівняно з трифазним лінійним відгалуженням, переріз проводів якого є завищеним через необхідність забезпечення умови механічної міцності. Розраховано залежності граничної довжини від активної потужності навантаження трифазних і однофазних повітряних ізольованих ліній, які відповідають допустимій втраті напруги. Показано, що гранична довжина трифазних лінійних відгалужень значно перевищує граничні довжини однофазних і двофазних відгалужень за однакової потужності навантаження. Остаточний варіант системи живлення потрібно вибирати на підставі техніко-економічного розрахунку залежно від потужності навантаження, довжини лінії та допустимої втрати напруги.