АВТОМАТИЗОВАНИЙ КОНТРОЛЬ МЕХАНІЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ДВОДВИГУНОВОГО ЕЛЕКТРОПРИВОДА ПОХИЛОГО ДИФУЗІЙНОГО АПАРАТА - Кухарчук, В. В.; Коваль, А. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2021)
Розроблено метод та засіб автоматизованого контролю механічних параметрів дводвигунового електропривода похилого дифузійного апарата. Показано, що в виробничих умовах традиційна система автоматизованого керування, оснащена засобами контролю лише електричних параметрів, не задовольняє вимог щодо надійності роботи дводвигунового електропривода з пружними зв’язками в кінематичній схемі. Розроблено структурні схеми засобів контролю відносного кута повороту валів двигунів дводвигунового електропривода та швидкостей їх обертання. Здійснено теоретичну оцінку метрологічних характеристик запропонованих вимірювальних каналів, побудовано їхні статичні характеристики та визначено похибки квантування. Встановлено, що похибка квантування вимірювального каналу відносного кута повороту валів двигунів обернено пропорційна, а вимірювальних каналів швидкостей обертання прямо пропорційна, кількості міток сенсорів обертання валів двигунів. Тому визначено оптимальну кількість міток для засобів контролю механічних параметрів, яка б забезпечувала необхідну достовірність контролю. Розроблено алгоритми роботи засобів автоматизованого контролю відносного кута повороту валів двигунів та їх швидкостей обертання, подано результати впровадження у виробництво розроблених на основі теоретичних досліджень засобів контролю. Проведено експериментальні дослідження роботи засобів автоматизованого контролю механічних параметрів дводвигунового електропривода, які показали повну адекватність вимірювання, як швидкостей обертання двигунів, так і відносного кута повороту їх валів. Реальні метрологічні характеристики цих засобів корелюється з теоретичними розробками. За допомогою розроблених засобів контролю отримано експериментальні часові діаграми, які ілюструють роботу дводвигунового електропривода похилого дифузійного апарата в коливальних передаварійних режимах, пов’язаних з наявністю пружно-дисипативного зв’язку між двигунами привода та нерівномірним розподілом моменту між ними. Експериментально підтверджено попередні теоретичні дослідження динамічних властивостей такої системи електропривода.