Багатофакторне моделювання у взаєморозрахунках окремих енергосистем - Курганова, Л. Ю.; Остапчук, Ж. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Вирішуються проблеми структуризації взаєморозрахунків з виробниками за отриману електричну енергію з врахуванням втрат активної потужності . Задача визначення структури розрахунків за втрати активної потужності ефективно розв’язана методом планування експерименту (МПЕ). Ілюстрацією такого підходу запропоновано приклад визначення взаєморозрахунків для двох "Обленерго" які входять до складу Південно-Західної ЕС.