РЕЗЕРВИ ЗРОСТАННЯ ЗАЙНЯТОСТІ В УКРАЇНІ ЗА РАХУНОК ЗМЕНШЕННЯ РІВНЯ ПЕРЕДЧАСНОЇ СМЕРТНОСТІ - Заюков , І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Актуальність дослідження пов’язана з тим, що нині в Україні, на відміну від багатьох країн світу, стрімко зменшуються обсяги зайнятості, скорочується чисельність населення, зокрема працездатного віку, що негативно впливає на ринок праці та на соціально-економічний розвиток держави. Крім того, актуальність роботи посилюється в умовах поширення пандемії хвороби COVID-19. Метою статті є дослідження резервів зростання зайнятості в Україні за рахунок зменшення рівня передчасної смертності працездатного населення у віковій групі 15—64 років від екзогенних причин. Узагальнено особливості розвитку сучасного ринку праці, зокрема акцентовано увагу на ситуацію пов’язану із зайнятістю, безробіттям, оплатою праці та тими послугами, які надає Державна служба зайнятості для різних категорій населення (переміщених осіб, молоді, військовослужбовців тощо). Сформовано гіпотезу дослідження, яка полягає в оцінюванні потенційних резервів зростання зайнятості через зниження рівня передчасної смертності серед працездатних громадян у віковій групі 15—64 роки від екзогенних причин, що дозволить, зокрема активізувати державну політику у сфері зайнятості, особливо в напряму стимулювання створення нових робочих місць на період до 2022 року. Проаналізовано темпи росту (зменшення) чисельності населення в окремих країнах світу та в Україні в 2019 році порівняно з 2018 роком та динаміку передчасної смертності працездатних громадян України у віковій групі 15—64 років. Розраховано потенційну кількість зайнятого населення, яке вибуло з ринку праці через передчасну смертність. Розраховано гіпотетичні економічні ефекти від зменшення рівня передчасної смертності для зайнятих громадян від екзогенних причин у віковій групі 15—64 років (за даними 2019 року). Здійснено розрахунок потенційних економічних ефектів від зниження рівня передчасної смертності від навмисного самоушкодження та випадкового отруєння і дії алкоголю за віковими групами. Розраховано резерви зростання зайнятості в Україні за рахунок зменшення передчасної смертності від екзогенних причин у віковій групі 15—64 років.