ЗНИЖЕННЯ РІВНЯ ОКИСЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ, ЩО РОЗПИЛЮЄТЬСЯ, ПРИ ДУГОВІЙ МЕТАЛІЗАЦІЇ ЗА РАХУНОК ЗАСТОСУВАННЯ КОМБІНОВАНОГО ПОВІТРЯНО-ПОРОШКОВОГО РОЗПИЛЮВАЛЬНОГО СТРУМЕНЯ - Роянов, В. О.; Захарова, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Серед методів нанесення покриттів процес дугової металізації є найтехнологічнішим за тепловою ефективністю, відносною вартістю покриттів (вартість в 3…10 разів дешевше покриттів, одержуваних іншими методами) із забезпеченням їх високої міцності. Інтенсивне нагрівання частинок напилюваного матеріалу в процесі дугової металізації є основною причиною зниження вмісту деяких компонентів складу. Втрати легуючих елементів складають: марганцю — 30 %, кремнію — 20 %, а також вуглецю до 60 %, На сьогодні відсутні системні рішення щодо запобігання при дуговій металізації інтенсивного вигоряння з металу легуючих елементів і насичення шару, що наноситься, газами атмосфери. Кінцевою метою дугової металізації, як і інших процесів обробки матеріалів, є отримання виробів із заданими властивостями, які визначаються процесами деформації і теплообміну у разі контакту крапель розпалюваного матеріалу з основою, а також фізико-хімічною взаємодією крапель з газовою атмосферою під час руху до основи. Таким чином, зміни основних параметрів процесу металізаційної швидкості, температури в двофазному потоці, інтенсивності надходження газів в метал крапель, дає можливість прогнозувати властивості покриттів, що і досліджувалося в роботі. На підставі результатів досліджень, які показують наявність розрідження в зоні функціонування дуги, а також можливості ефективнішого використання кисню розпилювального струменя, запропоновано створення комбінованого повітряно-розпилювального струменя, що складається з центральної частини — повітряно-порошкової (введення легуючих порошків) і зовнішньої — розпилювальної.