ДОСЛІДЖЕННЯ ІМПУЛЬСНИХ ПРОЦЕСІВ НА КОГНІТИВНІЙ КАРТІ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЗМІНИ РІВНЯ ЗАХИЩЕНОСТІ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ - Салієва, О. В.; Яремчук , Ю. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Характерною особливістю ХХІ століття є впровадження високоінтелектуальних інформаційних технологій в усі сфери суспільної діяльності, яке породжує низку небезпек, пов’язаних зі стрімким розвитком різноманітних загроз. Тому наразі актуальними є задачі забезпечення надійного та безпечного функціонування систем захисту інформації та підвищення рівня їхньої захищеності. Для розв’язання таких задач важливо своєчасно виявити загрози, встановивши при цьому зміну рівня захищеності досліджуваної системи. У зв’язку з цим, у роботі пропонується провести дослідження імпульсних процесів на нечіткій когнітивній карті для визначення зміни рівня захищеності системи захисту інформації. Ця методика базується на розповсюдженні імпульсу, введеного у концепт (або декілька концептів) когнітивної карти, який, поширюючись по системі, посилюється або ж згасає. Для досягнення поставленої мети сформовано матрицю транзитивного замикання, яка відображає зміну стану кожного концепту системи у момент стабілізації імпульсного процесу. Аналіз матриці дозволив для простих імпульсних процесів з визначеними початковими вершинами встановити зміну рівня захищеності системи захисту інформації. Крім того, серед множини усіх концептів когнітивної карти виділено найвагоміші, які внаслідок імпульсного процесу найбільшою мірою вплинуть на захищеність досліджуваної системи. Для автоматизації імпульсного моделювання розроблено програмний засіб, який надає змогу наочно представити еволюційний розвиток системи при внесенні збурення у концепт чи декілька концептів когнітивної карти. Результати, отримані внаслідок проведення цього дослідження, сприятимуть покращенню прогнозування розвитку ситуацій у разі реалізації ймовірних загроз, що, у свою чергу, підвищить ефективність прийняття своєчасних рішень, спрямованих на підвищення захищеності системи захисту інформації.