МОДЕЛЬ ПАРАЛЕЛЬНОГО СОРТУВАЛЬНИКА ДЛЯ АСОЦІАТИВНОГО ПРОЦЕСОРА - Мартинюк, Т. Б.; Круківський, Б. І. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Процес сортування та вибірки за ключем є основною процедурою у багатьох пошукових системах таких, як бази даних та пошукові системи в Інтернеті. Водночас сучасні обчислювальні засоби вимагають ефективних методів і засобів, пов’язаних з асоціативною обробкою інформації під час розроблення програмного та апаратного забезпечення. Тому виникає потреба у високошвидкісному необчислювальному (асоціативному) обробленні значних обсягів інформації, що вимагає відповідної організації та вдосконалення технічних засобів сортування. Відомі алгоритми та засоби сортування чисел дозволяють регулювати інтенсивність виконання цього процесу та підвищувати його ефективність, використовуючи паралельні пристрої, але вони вимагають значних апаратних витрат. Тому метою подальших досліджень є розробка нових та вдосконалення відомих методів сортування з орієнтацією на зменшення апаратних витрат та збільшення швидкості цього процесу. В роботі запропоновано структурну схему сортувальника як обчислювальної частини асоціативного процесора, яка має регулярну логічну структуру і паралельно-послідовні зв’язки між блоками обробки даних. Це значно спрощує «розміщення» сортувальника в мікросхемі програмованої логічної ІС (ПЛІС). Крім того, функціонально у сортувальнику реалізовано багатофункціональність обробки числових масивів даних завдяки формуванню рангів елементів вхідного масиву. Це дозволяє визначити не тільки екстремальні елементи числового масиву, але й елемент, що займає середнє значення у відсортованому масиві, що є необхідною умовою для швидкісної медіанної фільтрації зображень. В запропонованому сортувальнику в процесі сортування використовуються швидкісні операції інкременту/декременту на масивах лічильників замість витратної за часом операції попарного порівняння паралельно для всіх елементів масиву з подальшою їх перекомутацією.