СУЧАСНІ СВІТОВІ ТА ВІТЧИЗНЯНІ ТЕНДЕНЦІЇ ЗАЙНЯТОСТІ З УРАХУВАННЯМ ВПЛИВУ COVID-19 - Заюков , І. В.; Кобилянський, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Актуальність дослідження пов’язана з тим, що нині в світі та в Україні активно розповсюджується небезпечне захворювання COVID-19, викликане інфекцією SARS-CoV-2, яке негативно впливає на ВВП, ринок праці, зокрема зменшує чисельність зайнятих, збільшує обсяги безробіття та підвищує рівень бідності. Метою статті є оцінка світових та вітчизняних тенденцій зайнятості з урахуванням впливу COVID-19. Розраховано зміну питомої ваги населення у віці 15—64 роки в 2018 році порівняно з 2015 роком в загальній структурі населення в окремих країнах світу та в Україні, що дозволило зробити висновок, про посилення тенденцій звуження бази зайнятості, особливо це характерно для України. Розраховано зміни обсягів зайнятого населення у віці 15—70 рр. для окремих країн-членів Організації Економічного Співробітництва та Розвитку (ОЕСР) та України в 2019 році порівняно з 2005 роком, які дозволили визначити негативні тенденції для ринку праці, особливо для України. Проаналізовано рівень безробіття по окремих країнах-членах ОЕСР та України в 2005 році та в 2018—2019 рр. Здійснено розрахунок зміни рівня безробіття по окремих країнах-членах ОЕСР та України в 2019 році порівняно з 2005 роком та в 2018—2019 рр. Проаналізовано прогнозні значення впливу COVID-19 на рівень безробіття в окремих країнах ОЕСР та на кількість відпрацьованих робочих годин в світі та його порівняння з Глобальною фінансовою кризою 2007—2008 рр. Узагальнено досвід окремих країн світу щодо збереження робочих місць під час пандемії COVID-19. Запропоновано заходи з метою збереження робочих місць в умовах перебігу другої хвилі пандемії COVID-19, зокрема це: стимулювання розвитку економіки і ринку праці через запровадження активних заходів фіскальної і грошово-кредитної політики держави та забезпечення пільгового кредитування, фінансова допомога реальному сектору економіки, включно з системою охорони здоров’я; підтримка середнього і малого підприємництва, створення умов збереження робочих місць; захист зайнятого населення на робочих місцях, зокрема це стосується створення безпечних умов праці, сприяння розвитку гнучких, зокрема онлайн форм зайнятості тощо.