Запобігання втрати прозорості нечітких моделей під час навчання за експериментальними даними - Штовба, С. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Виявлено типові порушення прозорості нечітких моделей, які з’являються підчас їх навчання за експериментальними даними. Сформовано систему обмежень, завдяки якій прозорість нечітких моделей при навчанні зберігається. При цьому точність ідентифікації практично не погіршується в порівнянні з традиційними методами навчання нечітких моделей.