Точність моделі контролю якості каналів передавання голосової інформації - Дубова, Ю. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглянуто сучасні підходи до проблеми контролю якості передавання голосової інформації телекомунікаційними мережами та їх недоліки. Детально проаналізовано модель контролю, що µрунтується на оцінюванні якості розпізнавання переданої голосової інформації та запропоновано методику оцінювання її точності. Запропонований підхід до визначення точності моделі контролю якості каналів передавання голосової інформації безпосередньо визначає характеристики каналу і системи його тестування за його призначенням, тоді як інші методи визначають якість опосередковано, на основі спектральних, шумових та інших характеристик.