Розробка підсистеми "Викиди" автоматизованої системи контролю Держекоінспекції Мінприроди України - Зіскінд, Ю. Л.; Мокін, В. Б.; Боцула, М. П.; Горячев, Г. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Робота присвячена розробці підсистеми "Викиди" АСУ "ЕкоІнспектор", яка є засобом автоматизації роботи екоінспекторів при проведенні хіміко-аналітичного контролю стаціонарних джерел викидів усіх галузей виробництва та передбачає чітке дотримання усіх офіційно прийнятих нормативно-правових документів, а також при проведенні необхідних розрахунків за методиками виконання вимірювань викидів забруднюючих речовин. Реалізовано допоміжні модулі підсистеми "Викиди", які дозволяють виконувати рутинні розрахунки, які супроводжують відбір проб в "польових" умовах. Створене забезпечення дозволить підвищити оперативність збирання та обробки даних контролю викидів в Україні, а також покращить коректність звітності та її відповідність вимогам, що діють в Україні. З часом це дозволить сформувати єдину базу даних про викиди для аналізу і прогнозу їх динаміки.