Розробка підсистеми реєстрації та попередньої обробки даних контролю шкідливих викидів - Мокін, В. Б.; Горячев, Г. В.; Катєльніков, Д. І.; Жуков, С. О.; Моргун, І. А. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Розглядаються питання створення пакета комп’ютерних програм для автоматизації процесу визначення параметрів викидів безпосередньо на місці контролю. Наведено результати порівняльного аналізу мобільних засобів обчислювальної техніки за встановленими критеріями. Розроблене програмне забезпечення здійснює розрахунки результатів вимірювань швидкості, об’ємної витрати газопилового потоку, об’ємної витрати при відборі проб речовин у вигляді суспендованих твердих частинок та розрахунки даних з паспорта проб протоколу вимірювання вмісту забруднюючих речовин у викидах паливовикористовуючого обладнання. До кінця 2006 року планується впровадження розробленого програмного забезпечення в усіх регіональних держекоінспекціях України у складі підсистеми "Викиди" АСУ "ЕкоІнспектор".