Концепція організації і створення діючої системи мікробіологічного моніторингу ґрунтів - Іутинська, Г. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Представлено ієрархічну систему мікробіологічних показників для моніторингу ґрунтів. Вона базується на чутливості мікроорганізмів до умов навколишнього середовища, їх фізіологічної і біохімічної активності на різних рівнях організації. При використанні інтерактивної системи АСТРІД методом групового врахування аргументів за експериментальними даними побудовано математичні моделі, які описують зміни чисельності мікроорганізмів в залежності від ряду екологічних факторів і присутності важких металів у ґрунті. Показано перспективність індуктивного підходу в моделюванні мікробіологічних процесів у ґрунті.