Формування умов самооптимізації електроенергетичних систем на основі принципу найменшої дії - Лежнюк, П. Д.; Кулик, В. В.; Собчук, Н. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Досліджується проблема створення умов самооптимізації електроенергетичних систем на основі принципу найменшої дії. Показано, що постійне прийняття оптимальних рішень, виходячи з вказаного принципу, формує в ЕЕС таку стратегію їх розвитку, реконструкції та експлуатації, що на кожному оптимізаційному кроці закладаються передумови максимально можливого зниження втрат електроенергії під час її транспортування.