Вплив мобільного зв’язку на екологію людини - Баран, Б. А.; Березюк, О. Я.; Голонжка, В. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Результати дослідів показали, що мікрохвильове випромінювання, хоча і малої інтенсивності, може спричиняти як прискорення, так і сповільнення біохімічних реакцій. Важливу роль в діяльності живих організмів відіграють коливні хімічні реакції. Виявилося, що внаслідок дії магнітного поля на таку систему окрім зменшення періоду коливань, спостерігається зміна амплітуди та скорочення індукційного періоду реакції. В обох випадках це веде до порушення нормальної роботи організму людини та може викликати ті чи інші захворювання. Особливо це стосується дітей, вагітних жінок, людей із захворюванням центральної нервової системи, гормональної і серцево-судинної систем, людей з послабленим імунітетом.