Утилізація залишків хлорвмісних пестицидів - Прокопчук, С. П.; Петрук, Р. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновано нову технологічну схему утилізації старих залишків хлорвмісних пестицидів, яка складається із слідуючих стадій: виведення хлору з органічної сполуки, на основі якої виготовлений пестицидний препарат; відділення з допомогою розчинника органічної сполуки від домішок; спалювання органічної сполуки разом з розчинником; пропусканні газів, які утворилися в процесі спалювання через систему очистки для уникнення викидів шкідливих речовин в атмосферу. Рекомендується перед початком утилізації з допомогою фізики-хімічних методів аналізу виявити вид органічної сполуки, яка лежить в основі пестицидного препарату і наявність в ній хлору для того, щоб вибрати оптимальну технологічну схему утилізації пестицидів. Це дозволить утилізувати залишки хлорвмісних пестицидів і уникнути викидання в атмосферу шкідливих речовин.