Розрахунок міцності нормальних перерізів центрально стиснутих залізобетонних елементів із застосуванням екстремального критерію - Шкурупій, О. А.; Лазарєв, Д. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Виконано дослідження розрахунку міцності центрально стиснутих залізобетонних елементів по нормальних перерізах на основі деформаційної моделі з екстремальним критерієм міцності (ЕКМ), що враховує вплив спадної гілки повної діаграми стиснення бетону із застосуванням оптимізаційних і числових методів. Досліджується вплив форми поперечного перерізу залізобетонних елементів, класу бетону, процента армування на граничну деформацію стиснутої зони бетону та на міцність нормальних перерізів таких елементів. Наведені статистичні результати порівняння розрахунків з даними експериментів.