Спосіб визначення категорій гірських порід за труднощами екскавації - Рогальський, Б. С.; Войтюк, Ю. П. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2010)
Запропоновані спосіб і система обліку і контролю електроспоживання екскаваторів і категорій порід за труднощами екскавації гірських порід з врахуванням впливу на енергоємність операції «черпання», якості подрібнення гірничої маси. Обґрунтована можливість і створено пристрій контролю електроспоживання і технологічних властивостей гірських порід (за труднощами екскавації) за критерієм повної енергоємності циклу.