ДОСЛІДЖЕННЯ СІЧНИХ МОДУЛІВ ЛИСТЯНИХ ТА ХВОЙНИХ ПОРІД ДЕРЕВИНИ З РІЗНИМ ПОКАЗНИКОМ ВОЛОГОСТІ - Ясній, П. В.; Гомон, С. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Більшість матеріалів, елементів, виробів та конструкцій на основі деревини працюють як в неагресивних, так і в агресивних середовищах. До агресивних відносять і середовища з підвищеною вологістю. Вологість деревини у таких умовах є вище стандартної (в незахищеному стані), тобто більше 12 %. Вологість деревини безпосередньо впливає на її фізико-механічні властивості, зокрема на початковий модуль пружності та модуль деформацій. Детально наведено методику експериментальних досліджень дерев’яних призм розміром 30х30х120 мм на стиск вздовж волокон за жорсткого режиму навантажень (за приростом переміщень пресу випробувальної машини). Випробуванню піддавались такі породи деревини: хвойні породи — модрина, сосна, ялина; листяні — береза, вільха, ясен. Дерева, з яких виготовлені зразки, вирощені, зокрема: сосна, ялина — в лісах Рівненської області; береза, вільха, ясен — в лісах Волинської області; модрина — в лісах Івано-Франківської області. Деревина, яка піддавалась випробуванню, мала вологість: 30 %, 21 %, 12 % за віку деревини 60 років І сорту без вад і пошкоджень. Заготовки деревини попередньо висушували в лабораторних умовах до усередненої вологості 30 % та у спеціальних сушильних камерах до вологості, відповідно, 21 % та 12 %. Вологість деревини контролювалась за допомогою вологоміра MD-814. Експериментальні дослідження проводили на сервогідравлічній випробувальній машині СТМ-100 з автоматизованою системою керування і запису даних. На основі експериментальних досліджень побудовані діаграми (січний модуль—рівень напружень) суцільних листяних (берези, вільхи, ясена) та хвойних (модрини, сосни, ялини) порід деревини з різним показником вологості. Експериментально-теоретичним шляхом отримані початкові модулі пружності та січні модулі різних порід деревини в межах від 30 % до 12 % вологості. Встановлено, що зі зменшенням вологості від 30 % до 12 %, початковий модуль пружності та січний модуль суттєво збільшуються.