ДОСЛІДЖЕННЯ ДОСТОВІРНОСТІ ВПЛИВУ ЗАГРОЗ НА РІВЕНЬ ЗАХИЩЕНОСТІ КОМП’ЮТЕРНОЇ МЕРЕЖІ, ВИЗНАЧЕНОГО ЗА СЦЕНАРНИМ МОДЕЛЮВАННЯМ НА ОСНОВІ КОГНІТИВНОГО ПІДХОДУ - Салієва, О. В.; Яремчук, Ю. Є. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Стрімкий розвиток комп’ютерних мереж надає сучасному суспільству безліч нових можливостей, забезпечує надання різноманітних послуг в усіх сферах людської діяльності. Тому необхідно враховувати вагомість надійного і безпечного функціонування комп’ютерних мереж та приділяти значну увагу забезпеченню належного рівня їхньої захищеності. Визначаючи актуальність цього питання, проведено дослідження достовірності впливу загроз на рівень захищеності комп’ютерної мережі за сценарним моделюванням на основі когнітивного підходу. Методика досліджень базується на використанні множинного регресійного аналізу, який дозволяє проаналізувати зв’язок між декількома незалежними змінними (загрозами) та цільовою змінною (захищеність комп’ютерної мережі). Для досягнення поставленої мети сформовано аналітичний вираз лінійної кореляційної залежності, що існує між цільовою змінною відносно таких загроз як: шкідливі програми, фізичний вплив на мережу з боку зловмисника та ненавмисні дії, помилки користувачів мережі. Оцінено адекватність запропонованої регресійної моделі за допомогою коефіцієнта детермінації, який є мірою якості рівняння регресії. Визначено значення стандартизованого коефіцієнта регресії та коефіцієнта еластичності, які є необхідними для порівняння впливу кожної загрози окремо на рівень захищеності комп’ютерної мережі. Отримані значення коефіцієнтів, проаналізовано та зроблено висновок, що серед досліджуваних загроз найбільше знижують рівень захищеності ненавмисні дії, помилки користувачів мережі, а найменше — фізичний вплив на мережу з боку зловмисника. Такий результат збігається з отриманим авторами за сценарним моделюванням на основі когнітивного підходу, що, у свою чергу, свідчить про достовірність впливу визначених загроз на рівень захищеності комп’ютерної мережі.