ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПОШУКУ МОЖЛИВИХ ДЖЕРЕЛ ПІДВИЩЕНОГО ЗАБРУДНЕННЯ РІЧКИ З ВИКОРИСТАННЯМ МОДЕЛІ PROPHET - Мокін, В. Б.; Слободянюк, О. В.; Давидюк, О. М.; Шмундяк, Д. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Зміни клімату зумовили низку маловодних років та, відповідно, зменшення кількості води для розбавлення антропогенних забруднень. Отже, актуальнішими стають дослідження, спрямовані на виявлення основних джерел забруднення з метою їх негайного регулювання. Більше того, відповідно до Водної рамкової директиви ЄС, яку, згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, зобов’язана виконувати й Україна, необхідно найближчим часом виробити комплекс дій для досягнення чи стабілізації не нижче доброго екологічного стану в усіх масивах вод. В Україні, як і в багатьох інших країнах Європи, система моніторингу якості вод не забезпечує достатньої кількості даних регулярних спостережень для локалізації у просторі та часі усіх, у т.ч. незареєстрованих, джерел підвищеного забруднення, що ускладнює реалізацію політики їх регулювання. Отже, важливо створити інформаційну технологію пошуку можливих джерел підвищеного антропогенного навантаження на річку за даними регулярних спостережень якості води у басейні заданої річки. Проведений аналіз показав, що таким даним властива зміна періодичності спостережень (особливо у довгостроковій перспективі у десятки років), існує практика одномоментних спостережень (раз на квартал чи півроку, щоразу в різний час), багато пропущених даних тощо, що унеможливлює застосування типових для подібних задач множинних регресій та моделей часових рядів на основі авторегресії та проінтегрованого ковзного середнього (АРПКС). Запропоновано використовувати модель та пакет програм Prophet компанії Facebook для R та Python, яка позбавлена усіх зазначених недоліків і є оптимальною для розв’язання поставленої задачі. Розроблено та охарактеризовано методологію її застосування, яка полягає в моделюванні даних моніторингу з фільтруванням різних видів сезонності та виділенні лінійного тренду між точками зміни, перше наближення кожної з яких задається на початку інтервалів в один чи декілька років, залежно від кількості наявних даних. Ідентифіковані тренди між цими точками зіставляються за різними показниками на кожному посту спостережень та за спеціально розробленим алгоритмом виявляються найбільші прирости трендів («імпульси»), які потім спричиняють монотонне наростання забруднення аж до сьогодні. Виявлені дати таких «імпульсів» масштабуються та агрегуються за різними показниками, що дозволяє на кожній ділянці між постами визначити дату появи джерела забруднення і потім, за іншими даними, із залученням відповідних контролюючих служб, точніше ідентифікувати джерело підвищеного забруднення річки у певний час. Розроблено програму на Python, на якій перевірена працездатність створеної технології виявляти такі «імпульси» на прикладі ділянки р. Південний Буг від витоку до м. Вінниця за даними державної системи моніторингу якості вод за 2002—2019 роки та подано успішні результати її роботи.