ВРАЗЛИВОСТІ СИСТЕМИ БЕЗПЕКИ В ДОДАТКАХ ОС ANDROID - Черненко, П. Р.; Орлова, М. М. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Впродовж останніх років підприємства все частіше розробляють та використовують мобільні додатки для збільшення ефективності своїх бізнес-процесів. Співробітники, клієнти та постачальники в результаті отримують підвищення продуктивності робочих процесів за рахунок обміну інформацією в режимі реального часу, мобільності та кращої функціональності. Незважаючи на переваги мобільних додатків, їх використання може призвести до потенційних серйозних збоїв у системі безпеки. Подібно до застарілих корпоративних рішень, мобільні додатки можуть містити вразливості, що піддаються атакам. Вразливості та ризики, пов’язані з конфіденційністю, які присутні в додатках для ОС Android, що встановлені на мільйонах пристроїв, можуть використовуватися зловмисниками для отримання несанкціонованого доступу до інформаційних ресурсів організації або даних користувача. Більшість мобільних додатків для ОС Android ініціюють з’єднання з мережею, іншими додатками або сторонніми сервісами, що робить необачного користувача більш вразливим до атаки зловмисників. Тому забезпечення захисту, мобільне шифрування та ретельна перевірка додатків на вразливості необхідна на стадії розробки додатку. В роботі продемонстровано деякі стандартні засоби для проведення статичного аналізу додатків для ОС Android без запуску на пристрої користувача. Позаяк соціальні мережі в наш час є найзначущим медіа-місцем у світі і найпоширенішим каналом для передачі даних, відео та аудіо, за допомогою вищезгаданих методів статичного аналізу, перевірено вісім додатків популярних соціальних мереж, якими на сьогоднішній день користуються мільйони користувачів, та продемонстровано типи вразливостей, які виявлено в цих додатках. Також в роботі проаналізовано загрози з найбільшим потенційним впливом на бізнес-середовище та сформульовано рекомендації щодо зменшення ризиків їх виникнення.