КОНСТРУКЦІЯ ПОРТАТИВНОГО ЦИФРОВОГО МЕГОММЕТРА ТА ВИМІРЮВАЧА СТРУМУ ВИТОКУ - Булашенко, А. В.; Забегалов, І. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Надійність і безперебійність роботи електроустаткування забезпечується завдяки значної кількості параметрів. Одним з найважливіших є якість ізоляції. Під поняттям опір ізоляції потрібно розуміти здатність матеріалу, з якого виготовлений ізоляційний шар, чинити опір електричному струму, що протікає в електрообладнанні. Стан ізоляції суттєво впливає на якість електропостачання в цілому. Пропускна здатність і довговічність роботи залежить від матеріалу ізоляції і його якості, а також від того стану, в якому вона знаходиться. Більшість провідників мають вигляд дроту різної товщини, покритої шаром ізоляції. Якщо опір ідеального провідника повинен бути нескінченно малим, то опір ідеальної ізоляції повинен бути нескінченно великим. Однак реалії такі, що опір у ізолюючого шару не настільки великий, щоб його не можна було виміряти. За певних умов через нього тече так званий «струм витоку». Його величина може бути неприпустимо велика. Поступово, однак, досить швидко властивості ізоляційного покриття можуть істотно погіршитися. При цьому будь-яка додаткова зовнішня дія, наприклад, механічна, може порушити цілісність ослабленої ізоляції. Далі висока ймовірність короткого замикання в місці пошкодження, а також її загорання через високу температуру в зоні короткого замикання. Тому треба періодично перевіряти стан ізоляції на предмет величини струмів витоку в ній для запобігання руйнівних наслідків від її деградації. Перевірка ступеня захисних властивостей ізоляції проводиться за допомогою спеціального вимірювального приладу — мегомметра, який вимірює опір ізоляції в електрообладнанні. Вимірювання опору ізоляції та струму витоку дозволяє забезпечити безпечне використання та роботу електрообладнання, забезпечуючи ефективну експлуатацію всієї системи енергопостачання. Здійснено аналіз існуючих рішень. Розроблено та створено електричну схему, показано конструктивні особливості портативного цифрового пристрою, що поєднав у собі мегомметр та вимірювач струму витоку, забезпечив номінальну тестову напругу 250, 500 або 1000 В для вимірювання струму витоку або опору ізоляції.