РЕАЛІЗАЦІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ УМОВ ФОРМУВАННЯ КЛЮЧОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ТУРИСТИЧНОЇ ГАЛУЗІ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН - Прадівлянний, М. Г.; Бондар, Н. Д. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Узагальнено практичний досвід підготовки майбутніх фахівців туристичної галузі та менеджмен ту, а також на основі аналізу літератури з педагогіки й психології зроблено висновок про те, що сформованість ключових компетентностей майбутніх фахівців є якісним індикатором високого рівня розвитку кожної сфери життєдіяльності. Ключові компетентності майбутнього фахівця-менеджера чи фахівця туристичної галузі є визначальними в таких сферах: планування (визначення мети, конкретизація завдань, планування дій і попередній облік ресурсів); управління підлеглими (формування організаційної структури, визначення функцій кожного, організація системи самоконтролю); здійснення контролю (моніторинг діяльності, виявлення проблем та їх розв’язання); розвиток компетентностей персоналу та його мотивація до успіху. Визначено педагогічні умови формування ключових компетентностей майбутніх менеджерів та фахівців сфери туризму (формування позитивної мотивації студентів щодо вивчення гуманітарних дисциплін шляхом професійного спрямування їхнього змісту; використання засобів дистанційного навчання для організації самостійної роботи студентів; забезпечення проблемного і творчого характеру навчальних завдань шляхом використання веб-квестів; розвиток професійно-особистісних якостей студентів засобами ділових ігор) та обґрунтовано ефективність їхнього застосування у навчальному процесі. Проводиться аналіз значення вивчення гуманітарних дисциплін для фахівців вищезгаданих галузей. Описується дослідно-експериментальна перевірка методики реалізації педагогічних умов формування ключових компетентностей.