МЕТОДИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ ЩОДО ВИЗНАЧЕННЯ СЛОТ-ЧАРТЕРНОЇ СТАВКИ ДЛЯ БАРЖЕБУКСИРНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ - Щербина, О. В.; Дрожжин, О. Л. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Запропоновано метод визначення слот-чартерної ставки для річкових перевезень. В роботі досліджено роботу баржебуксирного флоту для двох варіантів організації вантажних річкових ліній (співпраця перевізників за горизонтальної кооперації та перевезення поза кооперацією). Переходу до безпосереднього визначення слот-чартерної ставки передує низка заходів з боку перевізника: визначення умов рейсу, відбір структурних елементів суден, визначення завантаження несамохідного флоту та конфігурації баржебуксирного складу (ББС) в цілому в залежності від варіанта організації роботи ББС. Комплексне і обґрунтоване розв’язання цих експлуатаційних задач на практиці фіксується рейсовим завданням — документом, який визначає основний вид технологічного процесу роботи річкового транспорту. Слід зазначити, що розрахунки за запропонованою методикою раціонально виконувати для багатобаржевих караванів, оскільки орендною за слот-чартером одиницею передбачається одна окрема однотрюмна баржа під перевезення вантажів. У випадку застосування багатотрюмних барж, розрахунки можна проводити для кожного трюму баржі окремо. Крім того, поставлена задача розв’яується для випадку, коли розглядається організація роботи суден, підпорядкованих одній особі, що приймає рішення (єдина судноплавна компанія, якій належать і буксири і баржі). За алгоритмом запропонованої методики можна визначити три порівняльні варіанти ставки: в залежності від ситуації на ринку (ринок вантажовласника або ринок судновласника) та варіанта організації вантажних річкових ліній. Для ілюстрації числових значень ставок конкретизовані деякі вхідні дані (техніко-експлуатаційні характеристики баржі та буксиру, визначена робота буксиру в кілатах за лінійної та портової формах буксирування для варіанта організації роботи ББС такого, як маршрутна відправка і наскрізний спосіб організації роботи тяги). Не зважаючи на те, що розрахункові показники запозичені з практики перевезень між портами дунайських країн, вони можуть бути адаптовані для перевезень на внутрішніх водних шляхах в інших регіонах. Крім того, наведені методичні положення є універсаль ними та можуть виступати як теоретична база для обґрунтування прийняття рішень судноплавними компаніями, що оперують суднами на річках як в каботажному, так і в закордонному плаванні.