МЕТОДИКА ІНЖЕНЕРНИХ РОЗРАХУНКІВ ПАРАМЕТРІВ ОБЛАДНАННЯ ДЛЯ ЗНЕВОДНЕННЯ ТВЕРДИХ ПОБУТОВИХ ВІДХОДІВ У СМІТТЄВОЗІ - Березюк, О. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Запропоновано математичну модель роботи приводу зневоднення твердих побутових відходів у сміттєвозі, яка дозволила дослідити динаміку вказаного приводу та отримати рівняння регресії для визначення номінального значення кутової швидкості гідромотора. Під час дослідження використано числовий метод Рунге–Кутта–Фельберга четвертого порядку зі змінним кроком інтегрування, а також метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором кращого виду функції з 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Аналітичне дослідження спрощеної математичної моделі роботи приводу зневоднення твердих побутових відходів у сміттєвозі методом розв’язання системи звичайних лінійних диференціальних рівнянь за допомогою перетворень за Лапласом та методом розкладання виразу на простіші дроби дозволило отримати аналітичні взаємозалежності його основних параметрів, що можуть бути використані для виконання попередніх проектних розрахунків параметрів цього приводу. Під час порівняння результатів, отриманих з використанням повної та спрощеної математичних моделей приводу зневоднення твердих побутових відходів у сміттєвозі, зокрема кутової швидкості гідромотора похибка склала 7,06 %, що є прийнятним для виконання попередніх проектних розрахунків основних параметрів приводу. Запропоновано науково-обґрунтовану методику проектного розрахунку приводу зневоднення твердих побутових відходів у сміттєвозі, яка дозволяє отримати основні його геометричні, силові та швидкісні параметри та є однією зі складових для вирішення проблеми створення науково-технічних основ проектування високоефективних робочих органів машин для збирання та первинної переробки твердих побутових відходів. Отримано основні геометричні, силові та швидкісні параметри приводу зневоднення твердих побутових відходів у сміттєвозі.