ШЛЯХИ ЗМЕНШЕННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ТА ЕКОЛОГІЧНОЇ СКЛАДОВОЇ У ВИРОБНИЦТВІ АВТОКЛАВНОГО ГАЗОБЕТОНУ - Сердюк, В. Р.; Рудченко, Д. Г. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Досліджено сучасний стан енергоспоживання будівельним сектором економіки країни. Показані екологічні наслідки викидів парникових газів, які утворюються під час виробництва основних енергоємних будівельних матеріалів. Зазначено, що зменшення втрат енергії на опалення будівлі за рахунок використання автоклавного газобетону низької густини відповідає існуючим тенденціям зменшення енергетичної залежності України та екологічним обмеженням, пов’язаним з викидами парникових газів. Наведені дані та показано, що за аналогією з розвиненими країнами світу, в Україні зростає питома вага малоповерхового житла, яке потребує більше стінових матеріалів. Порівняльні дані відносних обсягів будівництва житла свідчать про відставання в 2,5—3 рази України від сусідніх країн. Подана динаміка виробництва автоклавного газобетону як сучасного енергоефективного стінового матеріалу в Україні, Білорусії та РФ. В 2016 році питома вага автоклавного газобетону в структурі стінових матеріалів перевищила 50 %. Енергоємність виробництва автоклавного газобетону значно нижча енергоємності виробництва традиційних стінових матеріалів. Розкриті основні тенденції удосконалення якості та поліпшення експлуатаційних характеристик автоклавного газобетону на прикладі ТОВ «Аерок». Наведені дані енергоємності виробництва автоклавного газобетону низької густини. Через зростання нормативних вимог термічного опору до огороджувальних конструкцій традиційні стінові матеріали на сьогодні потребують додаткового утеплення. Запропонована низка організаційно-технічних заходів щодо зменшення енергоємності виробництва цементу, як основного енергомісткого компонента автоклавного газобетону, та виробництва газобетону. Визначено основні підходи та рекомендації щодо зменшення енергетичної складової у виробництві автоклавного газобетону та цементу. Передбачено використання в технології виробництва автоклавного газобетону активних мінеральних добавок, спроможних замінити мінеральне в’яжуче.