ДИНАМIКА ПОШИРЕНОСТІ МЕТОДIВ ПОВОДЖЕННЯ З ТВЕРДИМИ ПОБУТОВИМИ ВІДХОДАМИ В ЄС - Березюк, О. В.; Краєвський, В. О.; Березюк, Л. Л. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
Визначення регресійних залежностей, що описують динаміку поширеності методів поводження з твердими побутовими відходами, є актуальною науково-технічною задачею як однією зі складових для вирішення проблеми створення науково-технічних основ проектування високоефективних робочих органів машин для збирання та первинної переробки твердих побутових відходів. Метою дослідження є визначення регресійних залежностей, що описують динаміку поширеності методів поводження з твердими побутовими відходами. Серед основних методів поводження з твердими побутовими відходами розглянуто такі: захоронення, спалювання, переробка, компостування. Під час дослідження використано метод регресійного аналізу результатів однофакторних експериментів та інших парних залежностей з вибором раціонального виду функції з 16 найпоширеніших варіантів за критерієм максимального коефіцієнта кореляції. Регресія проводилась на основі лінеаризувальних перетворень, які дозволяють звести нелінійну залежність до лінійної. Визначення коефіцієнтів рівнянь регресії здійснювалась методом найменших квадратів за допомогою розробленої комп’ютерної програми "RegAnaliz", захищеної свідоцтвом про реєстрацію авторського права на твір. Отримано адекватні регресійні залежності, що описують динаміку поширеності методів поводження з твердими побутовими відходами та дозволяють прогнозувати поширеність таких методів поводження з відходами як захоронення, спалювання, переробки, компостування. Побудовано графічні залежності, що описують динаміку поширеності методів поводження з твердими побутовими відходами та дозволяють наочно проілюструвати цю динаміку та показати достатню збіжність теоретичних та фактичних результатів. Встановлено, що поширеність захоронення твердих побутових відходів спадає лінійно, спалювання ― зростає гіперболічно, переробка та компостування ― зростає лінійно. При цьому найінтенсивніше зростає поширеність спалювання твердих побутових відходів. Спрогнозовано таку поширеність методів поводження з твердими побутовими відходами в ЄС у 2021 році: захоронення ― 14,15 %, спалювання ― 40,32 %, переробка ― 34,19 %, компостування ― 19,74 %.