ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДУ КОНТРОЛЮ ІЗОЛЯЦІЇ БЛОКА «ГЕНЕРАТОР–ТРАНСФОРМАТОР» - Кутін, В. М.; Шпачук, О. О. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2020)
В умовах значного старіння основних виробничих потужностей та продовження строків експлуатації електрообладнання електричних станцій України, гостро постає питання розробки та впровадження методів неперервного контролю технічного стану обладнання блоків «генератор−трансформатор». Сучасні інформаційно-вимірювальні системи та термінали релейного захисту, що експлуатуються на блоках «генератор–трансформатор» дають змогу реалізувати контроль електричних, теплотехнічних, механічних параметрів та параметрів, що характеризують стан чи положення технологічної арматури та допоміжного устаткування, а також забезпечують релейний захист електрообладнання від широкого спектра можливих пошкоджень. Але існуючі інформаційно-вимірювальні системи не дають змогу відслідковувати зміну таких електричних параметрів ізоляції обмотки статора: як опір, ємність та тангенс кута діелектричних втрат, а засоби релейного захисту можуть бути нечутливими до виникнення однофазних замикань на землю обмотки статора поблизу нейтралі та при симетричному зниженні параметрів ізоляції обмотки статора, не дають змогу виявити виникнення пошкодження на ранній стадії його розвитку і сигналізувати про це обслуговуючому персоналу. Також існує можливість хибних спрацювань при пусках блоків через несиметрію напруг у фазах машини, особливо гостро це проявляється в синхронних гідрогенераторах. В роботі запропоновано метод контролю ізоляції обмотки статора синхронного генератора, що працює в блоці з трансформатором, структурна схема та основні співвідношення для обробки сигналів та розрахунку електричних параметрів ізоляції. Запропонований метод ґрунтується на накладанні на коло, що містить обмотку статора, сигналів змінної напруги частотою, нижчою за номінальну частоту мережі, напруги постійного струму, використання енергії попередньо зарядженого конденсатора та розрахунку параметрів ізоляції блока «генератор–трансформатор». Запропоновані рішення дозволять підвищити ефективність експлуатації енергоблоків завдяки забезпеченню оперативного та ремонтного персоналу достовірною інформацією про технічний стан ізоляції обладнання в схемі видачі потужності енергоблока.