ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ОПТИМІЗАЦІЇ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ЗАКЛАДІВ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Мулеса, О. Ю.; Снитюк, В. Є.; Миронюк, І. С. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
В умовах реформи системи медичного обслуговування населення як складової системи охорони здоров’я країни, актуальною є проблема максимально раціонального використання як наявної матеріально-технічної бази, так і кадрового потенціалу закладів охорони здоров’я. Важливою є розробка методів та інструментів оцінки раціональності використання наявних ресурсів закладів охорони здоров’я та планування оптимізації як матеріально-технічного, так і кадрового забезпечення їх ефективного функціонування в умовах ринку медичних послуг, який формується в Україні. Метою дослідження є розробка інформаційної технології оптимізації функціонування кадрового потенціалу закладів охорони здоров’я. Медичний заклад представлено як систему, основними параметрами якої є показники, що характеризують працівників закладу; показники, що характеризують обсяги послуг та тривалість їх надання; матриця компетентностей працівників, у якій зафіксовано можливість працівників надавати ті чи інші послуги. В процесі проектування інформаційної технології необхідним є розв’язання таких задач: – визначення нормативного навантаження на працівників та заклад в цілому; – оптимальний розподіл послуг між працівниками закладу; – оптимізації функціонування кадрового складу закладу охорони здоров’я. Побудовано модель оцінювання нормативного навантаження на медичних працівників та заклад охорони здоров’я в цілому. Під нормативним навантаженнями на заклад охорони здоров’я розуміємо максимальний обсяг кредитів (кількість хвилин робочого часу), який мають всі його працівники в межах власного робочого часу. Модель дозволяє враховувати відмінності між посадами та компетентностями різних працівників. Побудовано модель оптимізації функціонування кадрового складу закладів охорони здоров’я у формі задачі цілочислового лінійного програмування. Множина допустимих розв’язків задачі будується за умов недопущення перевантаження працівників, а також забезпечення виконання всіх послуг. Запропоновано підхід до аналізу потенціалу закладу охорони здоров’я, який полягає в послідовному розв’язуванні ряду оптимізаційних задач цілочислового лінійного програмування. Виконано експериментальну верифікацію отриманих результатів. На модельному прикладі продемонстровано ефективність розробленої інформаційної технології.