ЧАСТОТНІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ СВІП-ГЕНЕРАТОРА НА ОСНОВІ ЗІГ-РЕЗОНАТОРА - Кононов, С. П.; Білик, О. Б. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Підвищення точності вимірювання частотних характеристик електронних пристроїв та ліній зв’язку є актуальною задачею. З метою її розв’язання для панорамних приладів надвисокочастотного діапазону розробляються свіп-генератори на основі ЗІГ-резонатора з покращеними метрологічними характеристиками. В статті розглянуто новий підхід до створення свіп-генератора. Автогенератор на ЗІГ-резонаторі не охоплено зв’язками зворотного регулювання, а схему доповнено частотним перетворювачем з опорними генераторами. В результаті, компенсується похибка встановлення частоти свіп-генератора, що викликана нестабільністю параметрів ЗІГ-резонатора. Крім цього, вихідна напруга автогенератора має мінімальний рівень фазового шуму. Запропоновано частотний перетворювач з діапазонним опорним генератором, частотний перетворювач на основі квадратора та частотний перетворювач свіп-генератора в режимі зупинки хитання. Пояснено принцип їх роботи, наведені часові сигналограми та розрахункові вирази. У свіп-генераторі з частотним перетворювачем,що містить діапазонний опорний генератор, додатково можливо, крім координатних міток на екрані монітора, формувати вимірювальну мітку з будь-якою частотою. Висока лінійність залежності частоти генерації ЗІГ-резонатора від струму керування дозволяє, використавши кусково-лінійну апроксимацію, отримувати інформацію про частоту в точці розташування курсора на екрані монітора. Частотні перетворювачі на основі квадратора встановлюють у свіп-генератори, які працюють в режимах лінійної та нелінійної зміни частоти. Схему частотного перетворювача свіп-генератора в режимі зупинки хитання також побудовано на основі квадратора. Мікроконтролером свіп-генератора із запропонованими перетворювачами частоти, корегується цифровий код керування автогенератором. Як наслідок, зростає точність визначення частоти, тобто зменшується похибка виміру різних частотних характеристик пристроїв та ліній зв’язку.