АНАЛІЗ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДАНИХ, НЕОБХІДНИХ ДЛЯ СИНТЕЗУ МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗПОВСЮДЖЕННЯ АЛЕРГЕННИХ СПОР ГРИБІВ ALTERNARIA - Мокін, В. Б.; Родінкова, В. В.; Дратований, М. В. (Вісник Вінницького політехнічного інституту, 2019)
Для прогнозування розповсюдження спор алергенних грибів, які здійснюють негативний вплив на здоров’я значної кількості жителів планети, необхідно синтезувати прогнозні математичні моделі, що пов’язують між собою в часі концентрацію спор алергенних грибів, розповсюджуваних в результаті переміщення повітряних мас, яка є вихідною координатою моделі, та супровідних метеорологічних факторів, таких як швидкість вітру, температура навколишнього середовища, вологість повітря та низка інших факторів, які є вхідними координатами моделі. Для визначення структури та ідентифікації параметрів таких прогнозних математичних моделей необхідні результати експериментального дослідження взаємозв’язків між усіма цими координатами, які у своєму первинно отриманому вигляді не можуть бути використаними безпосередньо для ідентифікації вказаного вище класу математичних моделей, оскільки носять нестаціонарний стохастичний характер В результаті оброблення експериментальних даних досліджень, проведених на базі Вінницького національного медичного університету, отримано характеристики нестаціонарних стохастичних координат, що характеризують процес розповсюдження спор алергенних грибів. Такими характеристиками є стаціонаризація координат за рахунок переходу від їх виміряних значень до приростів та коефіцієнти кореляції і автокореляційні та взаємні кореляційні функції, розраховані відносно приростів усіх врахованих координат. Результати досліджень в подальшому можуть бути використані для синтезу прогнозних математичних моделей.